jueves, 30 de junio de 2011

COMUNICAT RESPECTE AL TRACTAMENT INFORMATIU DELS RESULTATS D’AVALUACIÓ DE SISÈ



La Comissió Permanent de la Junta Central de directors/es de Primària vol manifestar el seu descontentament pel tractament subjectiu, sectari  i tendenciós que estan fent diferents mitjans de comunicació dels resultats de les CB de 6è  en  les ESCOLES PÚBLIQUES.
En la darrera dècada, bàsicament en l'ensenyament públic, s'ha fet una tasca impressionant per l'equitat i  la integració social de l'alumnat nouvingut. Estratègies innovadores i mestres implicats molt més enllà del que els pertocava, han fet possible l'acolliment integrador  i l'aprenentatge  d'aquests nous ciutadans  que han anat arribant al nostre país. Tot això s'ha fet bàsicament, i en silenci, a les nostres ESCOLES PÚBLIQUES. Nosaltres, respectant les diferències, hem fet possible un acolliment integrador.

En un context així,  l'èxit i els resultats que estem obtenint són mereixedors d'un tractament molt més professional  per part dels mitjans de comunicació. Lamentem que no hagin tingut la mínima curiositat professional per mostrar aquesta tasca acollidora i integradora de l'ensenyament públic desenvolupada en el nostre país.
És evident que el context socioeconòmic de les famílies condiciona els resultats del procés d'aprenentatge. Molts alumnes que s'han incorporat progressivament en el nostre sistema educatiu saben llegir i escriure en català i castellà gràcies a l'esforç i dedicació dels/de les mestres de l'ensenyament públic. Molts d'ells han assolit, fins i tot, l'excel·lència en els seus aprenentatges.                               .

Les Escoles Públiques que estan en entorns o contextos semblants als de l'escola privada treuen resultats semblants. En entorns socioeconòmics de risc socials, molts i moltes professionals de l'ensenyament públic d'aquest país estan fent una tasca immensa  per atendre amb professionalitat i universalitat l'alumnat més desfavorit i ningú es preocupa de posar de manifest el seu èxit i la seva bona pràctica.
L'ensenyament del nostre país no millorarà des del negativisme sinó des de l’exposició positiva del que s'està fent bé. L’ensenyament  públic és de tanta qualitat com el privat. La diferència la determina la tiplogia d'alumnat que acull cada model.                .

Esperem que la història  reconegui el paper que l’ensenyament públic ha desenvolupat en les últimes dècades, des de la universalització de l'ensenyament.

Mentre, ens agradaria que els mitjans informatius ens ajudessin a comunicar els resultats de les avaluacions de l’aprenentatge amb professionalitat i rigor,  i la realitat amb tots els matisos i riquesa que conté, sense prejudicis.               .                                               


La Comissió Permanent de la Junta Central de Directors/es de Primària
Juny de 2011


miércoles, 15 de junio de 2011

El esplendor efímero


Haruki Murakami, que recibió el premio Catalunya el 9 de junio, hablaba de su pueblo, el japonés, refiriéndose a él como el que ama el esplendor efímero de los sakura (la flor del cerezo), las luciérnagas o las hojas de otoño y que, sobre todo, siente paz cuando esta belleza fugaz empieza a desvanecerse. En definitiva, un pueblo que disfruta del instante, por pequeño que sea.
Reflexiono sobre el esplendor efímero y me enfrento a una idea que ronda estos días por mi cabeza, la de los indignados que han llenado plazas o las de los que les han entendido y apoyado desde la distancia. Ellos han disfrutado del placer efímero de sentirse escuchados, aunque también fueron vilipendiados. De la actitud constructiva que muchos han mostrado y de las propuestas con sentido debemos tomar buena nota y creer que una sociedad más justa es posible. De aquellos que creen que impedir el desarrollo normal de las instituciones en un país democrático es revolucionario, en cambio, no debemos fiarnos, porque su esplendor efímero, el de impedir una sesión constitutiva de un ayuntamiento o una ordinaria del Parlament de Catalunya no es más que una agitación callejera y con esa actitud no se construye equidad sino desorden y el desorden solivianta los ánimos más escondidos, nada bueno para el conjunto de la ciudadanía.
Escrito para La voz de Castelldefels

sábado, 11 de junio de 2011

Día de cambios, día de esperanzas.

Hoy se produce el cambio en muchos municipios, tal vez en el mío, Castelldefels,  uno que muchos no deseábamos. La ola azul se ha llevado por delante a alcaldes y alcaldesas que merecían permanecer en su puesto por la gestión en pos del equilibrio social, las oportunidades y la mejora evidente de sus pueblos y ciudades. Esto es la democracia.
A partir de hoy, sin descanso, nos toca a los perdedores levantarnos y seguir el camino sin desfallecer.
Gracias, Joan Sau, por tu dedicación sin descanso, tu buen hacer y tu talante conciliador. Merecías seguir en el puesto.